Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Szafi termékek

Tények és tévhitek a gluténról

A glutén egy teljesen természetes fehérje, ami a következő gabonafélékben található meg: búza, rozs, árpa. Ennélfogva rengeteg élelmiszer tartalmaz glutént, hiszen ide tartozik minden, amihez ezeket a gabonákat használják fel, illetve ezeknek az összes változata (pl. tönkölybúza, alakor, durum) is.

De mitől vált ilyen kiemelt témává a glutén?

Leginkább azért, mert egyre többen döntenek úgy, hogy gluténmentes étrendet fognak követni. Van, akinek erre komoly oka van: cöliákia vagy NCGS (nem cöliákiás gluténérzékenység) esetén egészségügyi okokból muszáj kerülni a glutént. De van, aki más miatt dönt úgy, hogy elhagyja a glutént tartalmazó élelmiszereket.

Az utóbbi években a gluténmentes diéta divattá is vált, sokan úgy gondolják, hogy a glutén elhagyása általánosságban egészségesebb életmódhoz vezet. Ugyanakkor a tudományos kutatások azt mutatják, hogy a gluténmentes étrend csak azok számára előnyös, akik valóban érzékenyek rá, vagy allergiásak, egészséges embereknél viszont akár hátrányos is lehet.

A glutén nemcsak a pékárukban, tésztákban, süteményekben, hanem számos feldolgozott élelmiszerben, például szószokban, felvágottakban, levesporokban, sőt, akár édességekben is jelen lehet adalékanyagként. Ezért a gluténmentes étrendet követőknek kiemelten fontos az összetevők alapos ellenőrzése.

Tények és tévhitek a gluténról

A gluténnel kapcsolatban rengeteg tévhit kering, ami miatt sokan automatikusan egészségtelennek bélyegzik. Az igazság viszont az, hogy önmagában a glutén nem ártalmas, csak akkor, ha valaki cöliákiában, nem cöliákiás gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenved.

A glutén egyes kutatások szerint prebiotikumként is működhet, táplálva a bélrendszer „jó” baktériumait, és a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, valamint vastagbélrák kockázatával. A glutént tartalmazó ételek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok, így a glutén teljes elhagyása esetén ezek pótlására külön figyelmet kell fordítani.

  • Cöliákia: Egy autoimmun betegség, amely ha fennáll, akkor a glutén fogyasztása súlyosan károsítja a vékonybelet, tápanyagfelszívódási zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okozva. A tünetek között lehet hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, fogyás, vérszegénység, csontsűrűség-csökkenés, bőrkiütés, idegrendszeri panaszok.
  • Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): Ebben az esetben nincs kimutatható autoimmun reakció, de a glutén fogyasztása emésztési problémákat, puffadást, fáradtságot vagy egyéb tüneteket okoz. Az NCGS diagnózisa kizárásos alapon történik, laboratóriumi vizsgálattal nem igazolható egyértelműen.
  • Búzaallergia: A búzában található fehérjékkel szemben allergiás reakció lép fel, amelynek tünetei lehetnek: viszketés, duzzanat a szájban, orrban, torokban, bőrkiütések, gyomorgörcs, hányinger, hányás, hasmenés, súlyos esetben akár anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Sokan esnek abba a csapdába, hogy ha valamin gluténmentes címkét látnak, akkor úgy vélik, a termék biztosan diétás, egészséges és tápanyagokban gazdag. Az igazság azonban az, hogy sok bolti gluténmentes termék – kenyerek, kekszek, tészták – valójában több cukrot, zsírt és adalékanyagot tartalmaznak, mint hagyományos társaik, valamint gyakran kevesebb rostot és fehérjét is tartalmaznak.

Hasonlóan téves általánosítás azt gondolni, hogy minden puffadás hátterében a glutén áll. Igaz, hogy a gluténérzékenység egyik gyakori tünete a puffadás, de hasonló emésztési panaszokat okozhat például a laktózérzékenység, az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy akár a stressz is.

A gluténmentes táplálkozás egyértelműen nélkülözhetetlen azok számára, akik cöliákiában, gluténérzékenységben vagy búzaallergiában szenvednek. Azonban egy egészséges ember számára a glutén elhagyása nem jelent automatikusan jobb közérzetet vagy fogyást. Sőt, ha nem figyelsz oda az ételek minőségére, a gluténmentes diéta akár tápanyaghiányhoz is vezethet, például csökkenhet a rost-, vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint a bélflóra egyensúlya is felborulhat.

Gluténmentes élet

Ha orvos vagy dietetikus tanácsára gluténmentes étrendre kell váltanod, elsőre talán kihívásnak tűnhet a váltás. Mit fogsz enni? Hol fogsz vásárolni? Hogyan készítheted el a kedvenc ételeidet glutén nélkül? Szerencsére ma már rengeteg lehetőség van!

Mindig ellenőrizd a bolti termékek címkéit!

A „gluténmentes” jelölés nem minden csomagolt ételnél egyértelmű, ezért figyelj az összetevőkre és a “nyomokban tartalmazhat” figyelmeztetésekre is.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha egy terméken nincs rajta a „gluténmentes” jelölés, az még nem feltétlen jelenti azt, hogy glutént tartalmaz. Az alapanyaguknál fogva, eredendően gluténmentes termékekre jogszabályi okok miatt nem lehet ráírni, hogy gluténmentesek.)

Ha biztosra akarsz menni, vásárolj nálunk, mi kizárólag garantáltan gluténmentes termékeket kínálunk!

Gyűjts tapasztalatot!

A gluténmentes lisztek másképp viselkednek sütés és főzés során, ezért érdemes kipróbálni inkább a különböző lisztkeverékeket, amiket a tökéletes eredményre specializálva fejlesztettek ki.

Ne félj kísérletezni!

A gluténmentes főzés nem egyenlő a lemondással. Fedezz fel új ízeket, próbálj ki alternatív recepteket, és élvezd az egészségesebb étkezés előnyeit!

Útravaló

A gluténmentes étrend nem divathóbort, sokaknak a glutén elhagyása alapvető fontosságú az egészségük érdekében.

Fontos szem előtt tartani, hogy a gluténmentes termékek nem mindig egyenlők az egészségesebb alternatívákkal. Gyakran több cukrot, zsírt vagy adalékanyagot tartalmaznak, hogy kompenzálják a glutén hiányát, ezért mindig nézd meg az összetevőlistát!

Ha biztosra akarsz menni, válassz megbízható forrásból származó gluténmentes termékeket, és építsd az étrendedet minél több természetesen gluténmentes alapanyagra, mint a zöldségek, gyümölcsök, húsok és alternatív gabonák. A tudatosság a kulcs, hogy a gluténmentes élet valóban jótékony hatással legyen rád!

Ránk mindig számíthatsz, kövess minket a Facebookon, és nézz körül a webshopon is!

Tartalomhoz tartozó címkék: gluténmentes étrend Cöliákia

Kapcsolódó tartalmak